Palety higieniczne H1 - definicja, zalety, zastosowanie

Palety higieniczne H1 - definicja, zalety, zastosowanie

Palety z plastiku, typu H1 (higieniczne) to niezwykle wytrzymałe palety dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością; idealnie nadają się do składowania produktów spożywczych, takich jak wędliny oraz warzywa.Sprawdzą się również w branży farmaceutycznej. Ich unikalna konstrukcja pozwala na udźwig ładunku aż do 5 tysięcy kilogramów. Jest to doskonała alternatywa dla ciężkich palet drewnianych - palety higieniczne ważą zaledwie 18 kg, dzięki czemu znacząco zredukujemy koszty transportu lotniczego czy morskiego.

Transport żywności dzięki paletom z plastiku

Palety typu H1 zostały wykonane z wysokiej jakości plastiku HDPE (Polietylen), który jest niezwykle odporny na działanie warunków atmosferycznych (odporność na zmiany temperatury w zakresie: -40°C do 70°C!). Budowa palety (tzw. ranty aretacyjne) zabezpieczą nasze produkty przed nieplanowanym przemieszczeniem czy ześlizgnięciem. Płozy palety umożliwiają prostą i łatwą współprace z każdym wózkiem widłowym. Znormalizowany wymiar palet higienicznych ułatwia również transport na nich pojemników typu euronorm (E1, E2, E3, E4).

Zalety palet H1

  • - łatwe w utrzymaniu czystości,
  • - odporność na wysokie i niskie temperatury (zakres: -40°C - 70°C)
  • - nośność statyczna: 5000 kilogramów,
  • - wysoka odporność na uszkodzenia,
  • - dopuszczone do transportu art. spożywczych